Weer en klimaat in Tenerife: Wat is de beste reistijd?

Het weer op Tenerife is over het algemeen vrij goed het hele jaar door, met warme zomers en vrij milde winters. Tenerife heeft net als alle andere Canarische eilanden het grootste deel van het jaar een subtropisch klimaat en weinig neerslag.

Tenerife is het grootste van de Canarische Eilanden wat betreft landmassa, bevolking en het aantal bezoekers per jaar. Naar schatting pakken meer dan 5 miljoen toeristen gemiddeld elk jaar hun koffers naar dit prachtige vulkanische eiland. Misschien is de belangrijkste reden voor het hoge niveau van toerisme er het uitstekende klimaat en weer. Het grootste deel van het eiland heeft een gemiddelde temperatuur van ongeveer 26 graden Celsius in de zomer.

Weer en klimaat in TenerifeDe gemiddelde temperatuur in de winter, bedraagt er ongeveer 17 graden Celsius. De weinige uitzonderingen waar de temperaturen aanzienlijk koeler zijn, zijn het Anaga gebergte in het noordoosten van het eiland en de El Teide vulkaan in het midden.
Het zomerweer op Tenerife is meestal niet zo warm als sommige van de andere eilanden of gebieden van het Spaanse vasteland.

De temperatuur begint er in mei te stijgen en koelt geleidelijk af tegen het einde van september. Het is belangrijk om te weten dat de gemiddelden in de warmere maanden vaak hoger zijn dan 30 graden Celsius. De Atlantische Oceaan heeft de neiging om een verkoelend briesje te bieden tijdens de warmere zomermaanden, om een deel van het warme ongemak weg te nemen.

 

Zomerweer in Tenerife

Juni

Juni is het begin van het zomerseizoen op Tenerife, want de temperatuur stijgt dan weer. De maand juni begint relatief warm en wordt naar het einde van de maand geleidelijk warmer.

De gemiddelde dagelijkse temperatuur ligt er rond de 26,6 graden Celsius, maar net als in mei zullen er veel dagen zijn van meer dan 30 graden Celsius.

Er valt nauwelijks regen in de maand juni. De zee temperatuur heeft er dan gemiddeld een warme 22 graden Celsius en Tenerife krijgt dan ongeveer 10 uren zonneschijn per dag.

Juli

Ook in juli is er vrijwel geen regenval. De gemiddelde temperatuur zal er dan de meeste dagen rond de 29 graden Celsius zijn, met af en toe uitschieters rond de 35 graden Celsius. Deze maand kan bijzonder ongemakkelijk zijn als je niet gewend bent aan de hoge temperatuur. Het is raadzaam om ervoor te zorgen dat je een soort van airconditioning hebt om het slapen gemakkelijker te maken. De zee temperatuur blijft rond de 22 graden Celsius en er zal ongeveer 10 uren zonneschijn zijn.

Augustus

Augustus is bijna gelijk aan juli, afgezien van meer dagen die oplopen tot 35 graden Celsius. De gemiddelde dagelijkse temperatuur is nu ongeveer 30 graden Celsius. Net als in juli, valt er dan bijna geen regen. De temperatuur van het zeewater zal nu een warme 23 graden Celsius naderen. Er kan iets meer zonneschijn zijn dan in juli, dus het is nog steeds een goed idee om ervoor te zorgen dat je een verblijf hebt met airconditioning.

Herfstweer in Tenerife

Het weer in Tenerife zal tijdens de herfst vrijwel hetzelfde zijn als de zomer, maar normaal gezien valt er dan veel meer regen. Met name in september kan het nog steeds extreem warm zijn, vooral aan het begin van de maand. De temperatuur zal in september geleidelijk afnemen, maar het zal nog steeds warm genoeg zijn voor de hele herfst.

September

September is technisch gezien het einde van de zomer, maar de warme temperatuur en het klimaat zullen er nog een tijdje zijn. Hoewel de temperatuur er dan begint te dalen, is het zeer waarschijnlijk dat er in september heel wat dagen boven de 30 graden Celsius zijn. De gemiddelde dagelijkse temperatuur is er dan zo’n 28 graden Celsius. September zal waarschijnlijk meer regen zien, maar dit beperkt zich tot 3 of 4 dagen. Verrassend is dat de zee temperatuur in september stijgt tot ongeveer 24 graden Celsius.

Oktober

In oktober begint de temperatuur aanzienlijk af te koelen. Tijdens deze maand zal het meer regenen. De gemiddelde temperatuur zal er dan dalen tot ongeveer 25 graden Celsius. Het aantal dagen neerslag zal ongeveer 6 dagen zijn.

Net als in september, is de zee temperatuur er nog steeds een aangename 24 graden Celsius, maar het aantal uren zonneschijn daalt er dan tot ongeveer 7 uren. De avondtemperatuur begint ook af te nemen naarmate de maand oktober is afgelopen.

November

November ziet een significante toename van regenval als de temperatuur begint te dalen. De temperatuur is er dan niet veel lager dan 20 graden Celsius, maar de neerslag neigt te verdubbelen in vergelijking met oktober.

De temperatuur van het zeewater daalt nu tot ongeveer 22 graden Celsius en de zon schijnt er rond de 7 uren. De avondtemperatuur zal nu veel koeler aanvoelen dan de vorige maanden.

 

Winterweer in Tenerife

Hoewel de temperatuur begint te dalen naarmate de winter nadert, is het weer op Tenerife nog steeds redelijk goed. Van november tot maart valt er aanzienlijk meer neerslag. Het is interessant om te weten dat de meeste vakantiegangers er het liefste tijdens de wintermaanden op vakantie gaan. De temperatuur daalt er nooit echt onder de 17 graden Celsius, maar november, december en januari zijn de koudste en natste maanden op Tenerife.

December

In december valt er veel meer regen dan in welke andere maand ook, omdat de temperatuur blijft dalen. De temperatuur gedurende de dag zal nog steeds redelijk warm zijn rond de 18 graden Celsius, maar er valt dan ongeveer 8 dagen regen. De neerslagniveaus zijn in december veel hoger, dus verwacht veel neerslag te zien als je er dan naartoe gaat. De uren zonneschijn nemen verder af, tot 6 uren per dag. De temperatuur van het zeewater daalt er dan tot 21 graden Celsius. December is het begin van de winter op Tenerife.

Januari

De eerste maand van het jaar wordt beschouwd als de koudste maand in Tenerife. Januari is een zeer populaire maand voor het toerisme, maar er valt dan nog steeds een beetje regen. De gemiddelde temperatuur ligt er de meeste dagen rond de 17 graden Celsius, maar de avonden lijken veel kouder. Je kunt er 6 uren zon per dag verwachten in januari en zee temperaturen van 20 graden Celsius.

Februari

Februari is in veel opzichten vergelijkbaar met januari, de temperatuur zal ongeveer hetzelfde zijn, alsook de verwachte regenval. Deze maand heeft een gemiddelde dagelijkse temperatuur van ongeveer 17,5 graden Celsius en je kan er dan ongeveer 7 dagen regen verwachten. Het zeeniveau daalt er in deze periode tot ongeveer 19 graden Celsius, maar de uren zonneschijn nemen er dan toe tot 8 uren per dag.

Het weer in Tenerife is in het voorjaar over het algemeen perfect, met de temperaturen die blijven stijgen na de koudere wintermaanden.
In maart begint de temperatuur weer te stijgen. De gemiddelde dagtemperatuur zal oplopen tot 18 graden Celsius en er zal minder regen vallen.

Maart

Maart ziet 8 uren zonneschijn per dag en de temperatuur van het zeewater bedraagt zo’n 19 graden Celsius. Het weer is er in maart aangenaam, net als het grootste deel van de maanden tijdens de lente.

April

April ziet de temperatuur stijgen ten opzichte van de vorige maand en er zal aanzienlijk minder regen vallen. De temperatuur kruipt nu op tot ongeveer 20 graden Celsius. De uren zonneschijn in april blijven op 8 uren staan, maar de temperatuur van het zeewater stijgt tot 20 graden Celsius. De avonden worden nu ook warmer, ter voorbereiding op de warmere maanden.

Mei

Mei ziet de temperatuur weer gestaag stijgen na een warme maand april. De gemiddelde temperatuur voor mei ligt rond de 24 graden Celsius. Gemiddeld valt er in mei ongeveer 2 à 3 dagen neerslag, maar de neerslagniveaus zijn er minimaal. De zee temperatuur voor mei bedraagt ongeveer 20 graden Celsius en er zal elke dag ongeveer 8 uren zonneschijn zijn.

Je ticket naar Tenerife boeken

Wil jij ook naar dit zonnige eiland gaan met aangename temperaturen en weinig neerslag? Dan kan je een ticket naar de luchthaven van Tenerife boeken bij reisorganisaties zoals TUI, KLMLastminute Ticket . Een hotel kan je boeken bij Booking.com. Vergeet ook de beschikbare pakketreizen bij TUI niet te bekijken!